hova-reservdelar.se http://www.hova-reservdelar.se bildelar och tillbehör Sun, 29 Nov 2020 01:00:11 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 http://www.hova-reservdelar.se/wp-content/uploads/sites/2922/2020/01/cropped-racing-32x32.png hova-reservdelar.se http://www.hova-reservdelar.se 32 32 Kontrollera din bil innan körning http://www.hova-reservdelar.se/kontrollera-din-bil-innan-korning/ Sat, 28 Nov 2020 23:00:00 +0000 http://www.hova-reservdelar.se/?p=57 På körskolan får vi ofta läsa oss att göra en yttre och inre kontroll av bilen, innan vi kör i väg. Dels är det för att det kommer på uppkörningen, men det är också bra att kunna detta sen när du har körkort och egen bil. För ibland kan du behöva kontrollera bilen innan du åker iväg. Det är något som många av oss kan glömma bort att göra ofta, och det kan bero på att vi är stressade och har en tid att passa.

Kontrollen tar ändå inte lång tid att göra, du kan vrida lite på ratten medan du startar bilen, kontrollera så att både koppling, gas och bromspedal fungerar. Kontrollera abs-bromsarna och se till att dessa fungerar innan du kör. De allra flesta gångerna kan det fungera, men ibland kan de faktiskt ha gått sönder och du vill inte få veta medan du kör, att de inte fungerar. Ska du köra på natten, kan du se till så att alla ljus fungerar.

Varför är det viktigt att kontrollera bilen?

Kontrollera din bil innan körning

Att kontrollera bilen innan du kör kan rädda ditt liv. Ibland kan något ha gått i sönder på bilen utan att du vet om det. Om bromsarna har gått sönder, kommer du fortfarande kunna köra bilen men du kommer inte kunna stanna bilen lika lätt. Det är alltså bättre att kontrollera att bromsarna fungerar innan du kör eftersom du då kan bestämma ifall du ska köra eller inte. Om du ändå kör iväg, kan det hända att du inte får stopp på bilen utan att använda handbromsen.

Fungerar ljusen som de ska?

När du kör på dagen, använder du inte ljusen på bilen lika mycket som om du kör på natten, därför kan det hända att du inte tänker på ifall ljusen är i sönder. Att köra runt med släckta ljus gör att andra bilar inte ser dig, och det kan hända att du inte heller ser var du kör, ifall du kör på en väg som inte har gatlyktor. För att undvika att olyckor sker, bör du därför kontrollera att hela bilen fungerar som den ska, innan du kör.

]]>
Är det dyrt att äga en elbil? http://www.hova-reservdelar.se/ar-det-dyrt-att-aga-en-elbil/ Fri, 06 Dec 2019 15:06:13 +0000 http://www.hova-reservdelar.se/?p=22 Allt fler ser fördelarna med att byta ut bensin- eller dieselbilen mot en elbil. Framför allt är det miljöaspekten som tilltalar. Förutsatt att elbilen drivs av förnybar el, bidrar elbilar till långt mindre koldioxidutsläpp än fossildrivna bilar. Detta är en av orsakerna till att folk låter sig övertygas av alternativet. Men hur mycket kostar det? Ja, olika källor ger olika uppgifter, och det beror på hur du räknar. Det vanligaste svaret är att det i längden blir billigare eller lika dyrt som att äga en vanlig, fossildriven bil.

Är det dyrt att äga en elbil?

Prisutveckling

Utvecklingen går åt rätt håll. Ägandet av elbilar ser ut att vara lika billigt eller billigare som ägandet av ett fossildrivet fordon inom några år. Inköpspriset på en elbil är idag relativt högt, men efterfrågan ökar, och detta betyder att priserna med hög sannolikhet kommer att gå ned. Det finns också flera politiska initiativ som syftar till att göra det billigare. Skattelättnader och subventioner är exempel på sådana åtgärder från politiskt håll, som tenderar att göra det billigare att äga en elbil. Detta är tilltag som krävs för att fasa ut det fossila.

Anledningar till prisfördelen

Är det dyrt att äga en elbil?Även de beräkningar som hävdar att det är dyrare att äga en elbil kommer fram till att denna prisskillnad är mycket liten. Om du kör över 1500 mil per år kommer du att tjäna på det i längden. Även om du jämför med att köpa en begagnad bil, är det stor sannolikhet att du kommer att spara in på att ha elbil istället för bil som kör på bensin eller diesel. Detta även om inköpspriset många gånger är dyrare. Subventioner, energikostnader och annat gör att det lönar sig i längden.

Det finns också anledning att tro att mer underlättnad från politiskt håll är att vänta. Fler och fler människor blir medvetna om vikten av att göra något åt klimathotet. För att fortsätta framstå som seriösa ledare, kommer politiker troligen att tävla om att erbjuda förmåner för människor som väljer de klimatvänliga alternativen. Du som köper en elbil idag kan alltså med stor sannolikhet vänta ännu fler förmåner i framtiden. Du kan också vara säker på att du har valt ett alternativ som är bättre för miljön, och det är ju en vinst i sig!

]]>
Min kärlek till bilar http://www.hova-reservdelar.se/min-karlek-till-bilar/ Thu, 28 Nov 2019 12:20:40 +0000 http://www.hova-reservdelar.se/?p=19 Välkommen till den här bloggen, där jag kommer att skriva om allt mellan himmel och jord avseende bilar. När jag var liten fick jag en Volvo V70 av min bilälskande pappa. En leksaksbil alltså… Men det skulle visa sig att jag delade intresset med honom, vilket han med stor glädje upptäckte när jag bara var fem år. Jag brukade följa med honom ut i verkstaden för att se på när han mekade med någon gammal skrothög, och så fort jag blev gammal nog var det jag som stod för mekandet.

Min första riktiga bil

Min kärlek till bilar

Det var – tro det eller ej – även en Volvo V70 som blev min första riktiga bil. Som om jag hade förstorat den lilla modellbilen jag fått av min pappa kunde jag nu, 18 år gammal, köra omkring i min egen begagnade Volvo – och inte hemma på vardagsrumsmattan, utan på vägarna. Det var en frihetskänsla som hette duga! Det dröjde dock inte länge innan jag bytte ut den, och den här gången blev det en Saab. En Saab 9-3X, för att vara exakt. Det var en riktig investering.

Min bilresa

Även om min nya Saab var begagnad fick jag punga ut alla mina besparingar. Jag hade jobbat hårt under flera år, och nu kunde jag alltså köpa min drömbil. Den känslan går inte att beskriva. Bort åkte den gamla Volvon, och in med den nya Saaben! Min kärlek för lite äldre bilar har dock inte försvunnit, och jag köper fortfarande med jämna mellanrum ”renoveringsobjekt” som jag kan ha leka med. Den här bloggen kommer att handla om just det; min kärlek till allt som har med bilar att göra.

Jag är intresserad, inte bara av bilar och motorer och hur man kan bygga om dem, utan också av bilmarknaden och dess nyheter och innovationer. Särskilt spännande tycker jag det är med elbilar, som verkar ta en allt större plats på marknaden. Jag tror att elbilar är framtiden. Det är ju inte helt miljövänligt med bensindrivna bilar tyvärr, så kanske skulle man investera i en elkärra någon gång i framtiden. Följ med mig på min resa, och läs om allt som har med bilar att göra, om du är lika biltokig som jag!

]]>
Topp hetaste elbilar http://www.hova-reservdelar.se/topp-hetaste-elbilar/ Thu, 28 Nov 2019 12:07:05 +0000 http://www.hova-reservdelar.se/?p=16 Ingen lista över de mest eftertraktade bilarna just nu är komplett utan att nämna Tesla, som med sin tekniska innovation och ledande design placerat sig som en stor konkurrent på marknaden. Nyligen lanserades Tesla Model 3 som är ett hopkok av alla de framsteg Tesla utvecklat de senaste åren. Model 3 är en distinkt syn på vägarna när den accelererar förbi i rasande hastighet. Med sin enkla men ändå unikt iögonfallande design påminner den inte om någon annan elbil. Och till råga på allt har Tesla fått ner priset på bilen rejält!

Nissan Leaf

Nissan Leaf var tidig på marknaden, som det första riktiga alternativet för massproducerade bilar, och idag är Leaf ett av de mest ekonomiska alternativen när du ska välja elbil. Med en räckvidd på över 360 km med versionen E+ tillhör Leaf de mest praktiska bilarna. Utseendemässigt har Leaf utvecklat den konventionella elbilsdesignen, med stilrena detaljer och en skulpterad motorhuv. Interiören i Nissans senaste modell håller samma stil som tidigare, men med den nya karossen och otroligt elsnåla motorn har Leaf positionerat sig som en mycket eftertraktad modell.

Topp hetaste elbilar

Porsche Taycan Turbo

Det flesta som funderar på att köpa elbil vet kanske inte att Porsche också utvecklat sina egna svar på marknadens begär, men vissa har fått upp ögonen för den nya Taycan-modellen. Till skillnad från Nissan Leaf, och i viss mån även Teslas modeller, är Taycan en sportbil från grunden. Med hjälp av nya innovationer har Porsche kraftigt begränsat tiden det tar att ladda nya Taycan, och briljerar med möjligheten att ladda hundra kilometers räckvidd till batteriet med bara fem minuters laddningstid, samt fylla batteriet till 80 % på knappt 25 minuter.

Dessa batterier ger kraft åt bilens dubbla motorer, vilka driver varsin axel som accelererar bilen till 100 km/h på lite över tre sekunder. Porsche har designat bilen till att kännas och se ut som en sportbil värt namnet. Bakifrån liknar den en konventionell elbil, men framtill är det omöjligt att ta miste på vad den verkligen är – ett fartmonster. Inuti är sittutrymet lågt till marken men bekvämt, och interiören är stilrent designad. Inuti har bilen en digital touch-skärm för att kontrollera ljuslägen och värme, samt en mindre display för att programmera GPS och lyssna på musik.

]]>
Om miljöaspekter http://www.hova-reservdelar.se/om-miljoaspekter/ Thu, 28 Nov 2019 11:49:26 +0000 http://www.hova-reservdelar.se/?p=10 Det har ofta hävdats att elbilar är överlägsna när det kommer till miljöaspekten. Men hur ligger det egentligen till på den biten? vi ger dig svaren! Den första fördelen är förstås när det kommer till utsläppen av växthusgaser. Elbilar släpper inte ut koldioxid, så som bilar drivna av bensin och diesel gör, och detta är en viktig anledning till att överväga elbilen som alternativ. Utsläpp av växthusgaser är nämligen en av huvudorsakerna till de livsfarliga klimatförändringar som vi står inför. Men det finns andra saker att ta med i beräkningarna.

Förnybar el

Det finns uppgifter på att elbilar bidrar till 60-70 procent mindre koldioxidutsläpp än konventionella bilar med förbränningsmotorer. Är det klimatet som är huvudfrågan, så är det dock viktigt att se till att elen som används produceras av förnybara källor. Det är nämligen inte säkert att elen är klimatneutral. Produceras den av kol, så är det inte bra. I Sverige har vi relativt stor andel el som kommer från förnybara källor. Det är därför lätt att få både billig och effektiv energi på detta vis för din elbil.

Om miljöaspekter

Tillverkningen av elbilar

Men klimatfrågan är inte löst på elbilsfronten ännu. Det finns de som menar att de alls inte är så klimatsmarta som de påstås vara, på grund av utsläppen som sker vid tillverkningen. Att producera litiumbatterier släpper nämligen ut stora mängder koldioxid, och bidrar på så vis till den globala uppvärmningen. Enligt forskning kan en sådan tillverkning motsvara flera tusentals mils körning med en bil med förbränningsmotor. Problemet med detta argument är att även tillverkningen av konventionella bilar släpper ut stora mängder koldioxid. Den negativa effekten av tillverkningen av elbilar skulle därför jämnas ut.

Dessutom finns det en stor negativ miljöpåverkan vid tillverkningen av fossila bränslen. Detta gör att idén om att tillverkningen av elbilar skulle vara särskilt miljöfarlig ter sig ännu svagare. Tillverkningen av fossildrivna bilar är kort sagt minst lika skadlig för miljön som tillverkningen av elbilar. Dessutom sker det en snabb utveckling på elbilsfronten när det gäller effektivisering av produktionen. Det kan vara en av de viktigare lösningarna på transportproblemet i framtiden. Klimatneutrala transporter av människor och gods är något som kommer att bli helt nödvändigt, och elbilen kanske kan bli en del av den lösningen.

]]>
Om Jaguar E-type Zero http://www.hova-reservdelar.se/om-jaguar-e-type-zero/ Thu, 28 Nov 2019 11:42:26 +0000 http://www.hova-reservdelar.se/?p=7 Enligt de flesta så kanske inte elbilar brukar kvala in på kategorin av de snyggaste bilarna, det finns dock en elbil som absolut har en plats där och det är Jaguar E-type Zero. Jaguar satsar nu stenhårt på elbilar och har som målsättning att alla nya bilar från och med år 2020 ska drivas av el på något vis. Jaguars elbil, som har fått ta emot mycket positiv kritik runt om i världen, är ett lyckat exempel på Jaguar Land Rovers satsning och engagemang i att skapa fordon utan utsläpp.

Hög prestanda

Om Jaguar E-type ZeroE-type-modellen Zero är en renoverad variant av den läckra bilen Jaguar E-Type Roadster Series 1.5 från 1968. Bilarna är i stort sett identiska bara att de har förvandlat den äldre modellen till en elbil. Bilen har en elmotor som med hjälp från litiumjonbatterier trycker ur sig hela 300 utsläppsfria hästkrafter. Elbilen har för att vara just en elbil oerhört hög prestanda och den slår till och med den äldre varianten med cirka 1 sekund på 0-100 km/h, 5,5 sekunder tar det för modellen Zero att nå 100 km/h.

Batteritid

Är du intresserad av att införskaffa en elbil så är batteritiden en viktig del att ta i beaktning. Batteriet hos Zero-modellen har en lagringskapacitet på 40 kWh och när bilen då är fulladdad kan du köra 27 mil innan du behöver ladda batteriet på nytt. Även om bilen utifrån sett liknar Jaguar E-Type Roadster från år 1968 så har mycket moderniserats, inte bara att den drivs av el. Till exempel så är knapparna på instrumentpanelen borta och istället digitaliserade och strålkastarna har nu ledlampor för energiförbrukningens skull.

För alla de som i nuläget äger den äldre versionen av E-type, men känner sig sugna på att köra med en elbil finns möjligheten att konvertera till elversionen av bilen. Detta till ett betydligt billigare pris än att köpa en helt ny elbil. Priset för att köpa en ny bil av just denna modell ligger runt 300 000 pund, alltså närmare 4 miljoner svenska kronor. Skulle du ångra dig efter bytet till el går det alltid att ångra sig och byta tillbaka. Jaguar tror att elbilen kommer att släppas under sommaren 2020

]]>