Okategoriserade 0 comments

Kontrollera din bil innan körning

På körskolan får vi ofta läsa oss att göra en yttre och inre kontroll av bilen, innan vi kör i väg. Dels är det för att det kommer på uppkörningen, men det är också bra att kunna detta sen när du har körkort och egen bil. För ibland kan du behöva kontrollera bilen innan du åker iväg. Det är något som många av oss kan glömma bort att göra ofta, och det kan bero på att vi är stressade och har en tid att passa.

Kontrollen tar ändå inte lång tid att göra, du kan vrida lite på ratten medan du startar bilen, kontrollera så att både koppling, gas och bromspedal fungerar. Kontrollera abs-bromsarna och se till att dessa fungerar innan du kör. De allra flesta gångerna kan det fungera, men ibland kan de faktiskt ha gått sönder och du vill inte få veta medan du kör, att de inte fungerar. Ska du köra på natten, kan du se till så att alla ljus fungerar.

Varför är det viktigt att kontrollera bilen?

Kontrollera din bil innan körning

Att kontrollera bilen innan du kör kan rädda ditt liv. Ibland kan något ha gått i sönder på bilen utan att du vet om det. Om bromsarna har gått sönder, kommer du fortfarande kunna köra bilen men du kommer inte kunna stanna bilen lika lätt. Det är alltså bättre att kontrollera att bromsarna fungerar innan du kör eftersom du då kan bestämma ifall du ska köra eller inte. Om du ändå kör iväg, kan det hända att du inte får stopp på bilen utan att använda handbromsen.

Fungerar ljusen som de ska?

När du kör på dagen, använder du inte ljusen på bilen lika mycket som om du kör på natten, därför kan det hända att du inte tänker på ifall ljusen är i sönder. Att köra runt med släckta ljus gör att andra bilar inte ser dig, och det kan hända att du inte heller ser var du kör, ifall du kör på en väg som inte har gatlyktor. För att undvika att olyckor sker, bör du därför kontrollera att hela bilen fungerar som den ska, innan du kör.